300 млн грн на «Доступне житло» та 200 млн грн на іпотеку для ВПО та учасників АТО/ООС – зміни до Держбюджету-2019

​Змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» збільшено на 300 млн гривень обсяг фінансування за програмою «Доступне житло» та передбачено додатково 200 млн гривень на фінансування нової бюджетної програми, що спрямовується на надання довгострокових іпотечних кредитів на придбання житла внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил.

​Розмір державної підтримки за програмою «Доступне житло» складає: 30% для громадян, які потребують поліпшення житлових умов та 50% для учасників проведення антитерористичної операції та/або учасників  проведення операції Об’єднаних сил та внутрішньо переміщених осіб. Відповідний механізм надання державної підтримки за програмою «Доступне житло» затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2018 №819.

​Видатки за новою бюджетною програмою в обсязі 200 млн гривень будуть спрямовані на надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції та/або учасникам проведення операції об’єднаних сил на придбання житла у рівних частинах (100 млн грн для кредитування ВПО та 100 млн грн для учасників АТО та/або ООС). Кредит буде надаватися на термін до 20 років, відсоткова ставка становитиме 3% річних.

Довідково

За ініціативи Міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак та Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксани Коляди 5 листопада у Мінветеранів відбулась нарада за участю представників обох міністерств, голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку Андрія Клочка та народних депутатів цього комітету.

​На нараді було обговорено питання удосконалення існуючих державних житлових програм та запровадження нових механізмів державної підтримки щодо забезпечення громадян, які потребують покращення житлових умов, у тому числі учасників АТО, ООС та внутрішньо переміщених осіб житлом.

Джерелоhttp://www.minregion.gov.ua/press/news/dodatkovi-300-mln-grn-na-dostupne-zhitlo-ta-200-mln-grn-na-ipoteku-dlya-vpo-ta-uchasnikiv-ato-oos-zmini-do-derzhbyudzhetu-2019/